Recept

Häggumaskorpor

Publicerad

Från Hjördis och Åke Josefsson, Bäckagården Kungslena.

”Häggumaskorpor”, ”Runneskorpor” eller ”Rulleskorpor”. Benämningen är vi osäkra på. Skorporna har bakats till jul av Åkes mormor Matilda född i Stora Boslycke, Häggum den 5 november 1871 och av hennes mor Sofia Johanna född på Bränneberg, Häggum den16 september 1838. Det är inte osannolikt att traditionen går ännu längre tillbaka i tiden.

Matilda gift Emanuelsson arrenderade tillsammans med en bror Häggums Prästgård under några få år kring sekelskiftet 1800-1900. Hon flyttade sedan som gift till Ödegården i Segerstad 1902.

I vår familj har vi sedan fortsatt med baket av dessa skorpor till jularna.

Recept och bakning m.m.
Ugn 200 grader
50 g jäst (röd)
150 g margarin
½ lit mjölk
1 tsk salt
1½ dl socker
14-15 dl vetemjöl
1 ägg

Arbetas ihop till en vanlig vetedeg och får jäsa i cirka 30 minuter. Jag brukar dela upp degen i 20 ämnen som rullas till fingertjocka längder och läggs tätt i en väl smord långpanna. Börja på mitten. Jäses som vanligt och penslas ordentligt med rumsvarm tjock grädde. Beströs sedan rikligt med kanel och socker.

Efter gräddningen är det lite knepigt att stjälpa upp brödkakan på galler – får ej vändas! Med en liten knyck brukar det gå bra.

Jag brukar baka framåt kvällen för att brödet behöver vila övertäckt till morgonen. Man skär sedan varannan rulle – därefter på diagonalen. (se skiss).

Läggs sedan på plåtar för att rostas i ugnen och sedan sänker jag värmen till cirka 75 grader. Får torka i ugnen med luckan en aning på glänt till de känns riktigt torra och möra. Smaken framhävs ännu mer efter några dygn sedan de legat i en tätsluten burk.

Lycka till!
Kungslena 3 juli 2003
Hjördis Josefsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *