Verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse 2008

Välkomna till 2008!
Året har börjat på ett annorlunda sätt, kantareller den 13/1, tusensköna och vintergäck i blom den 19/1 och blåsippor i knopp i början av februari. Är det medelhavsklimat som är här? redan!
Styrelsen har haft sitt första sammanträde och vi startar upp ett nytt verksamhetsår. Det kommer som vanligt att hända mycket. För femte gången, efter 1988, anordnas Hemvändardagar 2 o 3 aug. och vi hoppas på givande dagar och bra program. 
Årsmötet kommer att handla om flera kontinenter. I vår medlemskrets har vi personer som kommit till vår hembygd från sina hembygder. Vi får följa med till Kina och Uruguay.

Släktforskning
Årsmötet 2007 beslutade att en studiecirkel i släktforskningen skulle ordnas. Det har kommit för få anmälningar. Intresserade hänvisas till Skövde Släktforskarförening www.skovdesff.com

Årsmöte.
Från Hembygder på fjärran kontinenter var temat vid årsmötet som samlat 45 deltagare. Bilder från Kina, Uruguay och Thailand förmedlade av: Aiyun Yin och Åke Eliasson, Stefan Agnar, Tollestorp 1 o 2, Elizabeth Fierro Fredriksson och Dag Fredriksson, Bränneberg och Bengt Kindbom Stensborg.
Myntsamlingen från Granqvists dödsbo i St. Gåran som Hembygdsföreningen fått i gåva av Häggums församling visades liksom en del övrigt material. Bl. a. Hovpredikant Paul Nilsson lilla skrift om ”Pastoratet som försvunnit” skriven 1922 när Häggums pastorat upphörde. Aktuell nu när Skara domkapitel kommit med sin ”dödsdom” över Häggums församling som skall bort med utgången av 2009. Traditionsenligt serverades Semlor till kaffet. Från förhandlingarna kan nämnas att alla funktionärer omvaldes och satsning sker under 2008 på Hemvändardagarna 2-3 augusti.

Vid vattenfallet!
Backen, Annandag Påsk en gnistrande vacker vintersöndag. Rekorvärme i vinter och rekordkyla i vår. Men ändå bedårande vackert med 15 cm nysnö och solsken. De få deltagarna fick lyssna till vattnets kluckande under isformationer och snö samtidigt som elden sprakade vid fikaplatsen. 
Detta var tredje året som de fina anläggningarna vid vattenfallet varit i bruk och Hembygdsföreningen bjudit in till en vårträff. Nu är det dags att detta får stå på egna ben och att Häggums invånare och andra på egen hand hittar upp på berget för en stunds avkoppling. Bl. a. har SLA rekommenderat ett besök vid det charmiga vattenfallet.

Planering av Hemvändardagarna.
Torsdagen den 27 mars hade styrelsen planeringssammanträde tillsammans med föreningar och företag i Häggum. Den 7 maj skall förslagen till aktiviteter samlas in och formas till ett program. Men redan nu är det klart att det kommer att vara många intressanta aktiviteter inte minst på Ranstadsverket.

Emmes och vandringsleder
Under denna rubrik tänkte jag informera om de praktiska saker som sker under våren. Den 1/4 kapade Leif ned träden i gränsen mot Brännebacken. Fortsättning den 2/4 och 3/4 med att elda skräp samt köra bort ved och ris. Det blir nu ljusare och luftigare kring ladugården och gaveln mot NO kommer att må bättre. 
Tisdag 8/4 justering av elstängsel runt tomten.Tisdag 15/4 en krattare som fortsatte 16/4 men då var vi fler. Arbetet bestod i justering av nocken på ladugården, städning och eldning av skräp. Flaggstången restes igen i de nya fundamenten och den blågula vimpeln vajar nu åter vid Emmes. Den nya skylten ”EMMES” är på plats vid landsvägen, tack Lennart. Porten genomgår nu putsning och oljas. Tisdag 22/4 justeringar av gräsmattan i Emmes trädgård och underhåll på Torpleden. 
Fredag 25/4 grusades vägen mellan Brännebacken och Häggelund de första gruskornen sedan 1960, tack Gunnar och dagen efter var vi några som justerade vägbanan. 29/4 städning i ladugården och i veckan bortkörning av nedblåsta träd på Torpleden. 9/5 Flaggstångsfundamentet, justering o grundmålning
13/5 Portstolpar, städning loge m m. Vi tackar Gunnel för gott kaffe.20/5 Städning i stugan och eldning av ris på Torpvandringsleden. 21/5 upparbetning vindfällor vid Torpvandringsleden.27/5 röjning gräs och buskar vid gamla Prästgården inför nationaldagsfirandet. 

Med denna redovisning konstaterar jag att utan många ideellt arbetande engagerade personer skulle Hembygdsföreningen inte fungera.
En sammanräkning ger vid handen att 14 personer gjort 57 pass och om tiden varje gång beräknas till två timmar så är det nästan tre arbetsveckor. Det är värt all heder och tacksamhet. 

Byn Runt
Vandring 1 maj med 49 deltagare. Från Kyrkan till Backgården med information om byns förändring och utveckling under 200 år.

Torvmossen och Huljestens hall. Vandringen 18 maj med 11 deltagare gick först till Häggums bys torvmosse ? Tranebärsmossen. Det är för övrigt från denna mosse som sjön i dagbrottet fått sitt namn ? Tranebärssjön. Till torvmossen hörde en samfälld mark där delägarna kunde lägga upp sin torv för torkning. Sista bränntorven togs i mossen omkring 1950.
Men fortfarande gapar de kolsvarta vattenfyllda hålen i terrängen. Vissa hålor kan man gå över då det är mycket länge sedan det utvanns torv i dem medan andra är bottenlösa ner till minst två meters djup. Till nackdel för bl.a. älgar som ofta går ner sig i mossen. Torvmossen är en magnifik plats på våren då en matta av liljekonvalj breder ut sig.

Nästa anhalt var Huljestens hall ett gränsmärke mellan Häggum och Stenstorp socknar och Valle och Gudhems härader. Detta gränsmärke är beskrivit i en handling från 1309 som hittades i Häggums gamla kyrka och som kyrkoherden Thure Ljunggren redovisat i sin sockenbeskrivning över Häggums socken 1794.

När dagbrottet i urangruvan 1965 skulle drivas öster ut så flyttades hallen upp till Ranstadsverkets industriområde. Brytningen avbröts innan man kom fram till den gamla gränsen och då krävde Häggum hembygdsförening att Huljestens hall skulle flyttas tillbaka till sin ursprungliga plats. Så skedde också 1990 nu står den åter på sin plats och det är mäktigt att besöka en plats och ett gränsmärke som dokumenterat funnits i över 700 år.

Häggums församling upphör.
Den 31 december 2009 upphör en snart 1000-årig verksamhet i vår hembygd. Häggums församling skall försvinna har Domkapitlet i Skara stift beslutat 27 mars 2008. Beslutande: Biskop Erik Aurelius, Skara ledamöterna Anders Alberius, Skara, Barbro Ekesbo, Skultorp, Bertil Holmqvist, Broddetorp, Carl-Gustaf Lundström, Axvall och Eva Elfwering. Skövde. 

Nationaldagen med firande i Häggum blev en sagolik dag. Två par med fyra ungdomar från Häggums församling vigdes och det är nog hundra år sedan det hände senast. Sommarvärmen var nästan övermäktig men över 400 personer som deltog i firande och bjudningar.

Nationaldagsfirandet vid Gamla Prästgården inleddes med att scouterna i Häggums UV-kår bar in och hissade flaggorna. Ungdomarna svarade också för fanvakten i kyrkan. När Gunilla Christiansson som höll i trådarna under firandet tackade ungdomarna bad hon dom tänka på att om dom gör en resa i livet kan man få komma tillbaka och berätta.
Därmed skapade hon en övergång till att hälsa Magnus Kindbom välkommen som högtidstalare. Han har gjort en sådan resa, från att vara fanvakt för 30 år sedan höll han i år högtidstalet. Magnus Kindbom är i dag stabschef i Jordbruksdepartementet.

Han konstaterade inledningsvis att om man är trygg i sin historia, identitet och kultur så vågar man möta det nya med nyfikenhet och öppenhet i stället för rädsla och trångsyn.
För mig har de internationella frågorna varit viktiga och grunden för det intresset har jag med mig från Häggum.
Två saker ville han lyfta upp. För det första Söndagsskolan och UV som fortfarande finns kvar och han hoppades att de barn och ungdomar som går där i dag också får med sig trygghet och kunskap samt nyfikenhet och öppenhet på vad som finns utanför våra gränser.

För det andra när han var med och arrangerade vårpromenader i Häggum med start vid kyrkan så gick halva startavgiften till CUF:s solidaritetsfond. På en affisch som manade till stöd för befrielsekampen och kampen mot apartheid i södra Afrika fanns bilder av Nelson Mandela, Sydafrika och Sam Nujoma, Namibia. Magnus Kindbom påpekade att det känns märkligt att ha gjort resan från grusplanen utanför Häggums kyrka till att möta dem båda. Stått intill Nelson Mandela och varit hembjuden på middag hos Sam Nujoma i hans föräldrahem i halvöknen i norra Namibia.

Mötet med Sam Nujoma skedde i samband med att han överlämnade en jordbruksskola till Namibiska staten. Skolan byggd med bl.a. pengar som samlades in vid våra vårpromenader.

Resorna i Södra Afrika har påverkat mig mycket inte minst när man reflekterar över vad vi firar i dag på Nationaldagen. Att vi lever i ett fritt land där vi får tänka, tycka och säga vad vi vill. Vi tar det för självklart med i Namibia mötte jag ungdomar som för vilka demokrati var något man fått kämpa för med risk för livet. Högtidstalet avslutades med ett fyrfaldig leve för Sverige och den svenska fanan.

Firandet i övrigt innehöll medverkan av Häggums kyrkokör under ledning av kantor Gull-Britt Pettersson. Skövde Folkdansgille medverkade med ett antal danser innan det var dags för kaffe med hembakt bröd och en stund samvaro på den vackra plats som är trädgården kring Gamla Prästgården. Ett stort antalbrödkakor bakade på i ”ommen” i Gamla Prästgården såldes under kvällen.

Bakom UV-fanan marscherade sedan en stor skara till kyrkklockornas klang in i kyrkan för att delta i andakten som leddes kh Kjell Knutas och även här medverkade kyrkokören.

När flaggorna hade halats var det dags att ta upp en gammal tradition i Häggum. Närmare hundratalet personer gick först till Bygdegården för att ”ropa ut” brudparet Anna Nordberg och Johan Vilsson, Solliden och sedan vidare till Ängslyckan för att ”ropa ut” Mimmi och Christer Bragd. På båda ställena utbringades fyrfaldiga leven, det sjöngs och hölls tal. Från Hembygdsföreningen överlämnades brödkakor, bakade på stenhällen i Gamla Prästgården, som symbol för att man lovat varandra att dela livet i framtiden. De kraftiga saluter, med några rejäla dynamitsalvor, som traditionellt avfyrades förr, fick avstås grund av brandrisken.

Veteranfordon och loppis.
Torsdagen den 3 juli var en helt underbar sommarkväll vid Emmes stuga i Häggum. Detta bidrog säker till att alla rekord för detta evenemang raderades ut.
Omkring fyrahundra besökare omgicks i den härliga sommarkvällen och åt upp allt som erbjöds av korv och kaffe med undantag lite saft och bullar. 
De 16 försäljarna på marknaden hade god omsättning . 71 veteranbiler, 37 mopeder, lättviktare och mc, 4 traktorer och 5 speedway cyklar glänste i kvällssolen och studerades ingående av besökarna. Publiken röstade fram kvällens favorit som blev en gul MG 1952 års modell ägd av Lars Erik Åkesson Säter Skövde belönad med Hembygdsföreningens brödkakor och Billingsbygden. Andra platsen belades av Sven Olof Jonsson Eggby med en Willys 1931.
Ingemar Anderssons veteranbuss en Scania från 1950-talet gjorde två turer genom Häggums by.

Hemvändardagar.
Återigen kan Häggums hembygdsförening glädjas med alla som kom till Häggum den 2 och 3 augusti. Våra arrangemang hade många besökare och det var uppskattade programinslag.

Hembygdsfesten vid Emmes på lördagskvällen var som vanligt ett tillfälle för att umgås med personer som man inte träffat på många år och det var många kära återseenden. Programpunkterna var också lyckade, Häggums Offroaders bjöd barnen på en åktur med Jeep och Anna Göransdotter bjöd barnen på hästskjuts. Anna fick en välgångshälsning med sig när hon nu i veckan åker till Flyinge i Skåne för att köra SM med sin Miro.

Musik och sång i Häggum av Häggummare: Dag Fredrikson med kollegor på trummor, Lennart Johansson dragspel, Anders Larsson gitarr och Susanne Larsson sång de tre sistnämnda avslutade med Häggumavisan från 1852 som först presenterades av Bengt Kindbom. 

Kaffe och Varm korv förtärdes i väntan på den sista underhållningen för kvällen. Om man inte sköt med luftgevär eller kastade pil för att bli Häggumsmästare 2008. 

Häggumsmästare är: i pilkastning, flickor Lovisa Berg, Lyckeberg, pojkar Johan Larsson, Björksäter, damer Ing-Lill Johansson, Bäckagården och herrar Conrad Lidholm, Backgården. Luftgevärsskytte, damer Margareta Richardsson, Västerängen och herrar Anders Kindbom, Torsborg.
Sören Frid, Tidaholm avslutade den fina kvällen med sång till gitarr och fiol och däremellan engagerade han publiken på sitt medryckande sätt.

Söndag.
Söndagen inleddes vid Häggums Bygdegård med Loppmarknad och Kaffeservering. Tyvärr var vädret lite växlande och tillströmningen av besökare var kanske något lägre än tidigare hemvändardagar. Bygdegårdsföreningen skall ha en eloge för servering av lunch till ett stort antal besökare. En förutsättning för att kunna delta i hela söndagens program för många som inte har några att ”ta in hos” i socknen.

I ett fullsatt Häggums Missionshus möttes unga och gamla söndagsskolebarn och juniorer/UV-scouter till en familjetimma. Dagens söndagsskola och UV presenterade sig med drama, presentation och bön Pastor Jan Gustavsson, Falköping predikade, Gundel Hildingsson och Birgitta Malmquist svarade för musiken. Vid den efterföljande kaffeserveringen kunde många minnas och samtala om sin tid i söndagsskola och UV/junior.

Hemvändardagarna avslutades på söndag eftermiddag i en likaså fullsatt Häggums kyrka med Musikgudstjänst. För ett högklassigt och mycket uppskattat musikprogram svarade Hans Kennemark och Greger Siljebo. Kh. Kjell Knutas ledde andakten.

Sveriges Villavagnscenter.
Både på lördag och söndag tog många tillfället att besöka utställningen av Villavagnar på Ranstadsverket. Bengt Lillhja presenterade i en välgjord broschyr Ranstadsverkets historia, hyresgäster i dag och planerna för Ranstadsverket de närmaste åren. Vid rundvandring på området fanns möjligheter att besöka mekanisk verkstad, båtvarv m m.

Hembygdsföreningen tackar Bengt Lillhja för hans och företagets stöd som sponsor för våra hemvändardagar. Följande e-brev har hembygdsföreningen fått: ”Vi vill alla på Ranstadsverket framföra ett varmt tack till Dig för helgens arrangemang. Att få se så många av sina grannar och i lugn och ro få prata med dom var underbart. Det får inte dröja 5 år till nästa träff inte.”

Offroaders Häggum.
”Häggumaträffen” en fullspäckad offroadhelg från fredag till söndag med besök från hela södra Sverige, Danmark och Norge. Några jeepar kunde ses när de kommit tillbaka från körning på militära övningsfältet Klagstorp och i Kråkberget. Totalt 138 fordon inskrivna vid träffen med ca.400 besökande personer.

Långväga hemvändare
Från många håll i Sverige kom personer med anknytning till Häggum ”hem” igen. Några verkligt långväga gäster vill vi nämna Sture Hägg med maka Karin och barnbarnet Christian från USA, Lena Lindahl från Spanien och Alli Mikkolainen med make Esko från Finland.

Kyrktur från Hjo
Ett arrangemang som inte är Hembygdsföreningens men som ändå är glädjande att tala om är att 50 resenärer från Hjo besökte Häggum måndagen den 4 aug . Vädret var vidrigt med storm och regn, men humöret var gott. Besöket i Häggum började med guidning i kyrkan och efterföljande andakt ledd av kh Lars Åkesson, Hjo. Resenärerna förflyttade sig sedan till Bygdegården där Bygdegårdsföreningen bestod med gott kaffe, smörgåsar och chokladmuffins. Resenärerna bjöds också på en verbal tur genom Häggums sockens historia.

Tack.
Tack till alla som ideellt arbetade med olika arrangemang från fredag till måndag. Ni har visat vad vi kan i Häggum, när omkring 1000 besök gjorts i de arrangemang vi bjudit på.

Regn, regn och åter regn
Så har det hänt! För första gången på de år som jag varit ordförande så har vi fått ställa in ett utannonserat arrangemang. Söakullabäcken är så full av vatten att det var omöjligt att vaska guld. Och marken så sur efter allt regnande att en grillkväll, vid guldvaskarlägret, var omöjlig att genomföra.

Gäst från USA
Bill Jeager från Anoka utanför Minneapolis i Minnesota besökte
Häggum 11-13 aug. Han guidades i Häggum och informerades om sina rötter i Håkan-Uddsgården Häggum av Anders Larsson och Bo OLsbo. Tisdagen ägnades åt en kulturresa genom 10.000 år på Falbygden med Bengt Kindbom som ciceron. Elizabeth o Dag Fredrikssson har varit Bills värdpar under vistelsen i Häggum.

Nytt vasstak på Emmes.
I veckan efter hemvändardagarna började arbetet med att byta vasstak på Emmes stuga. Den gamla vassen är borta, torven på nocken med alla taklökar är nere och ny vass från Polen är levererad via Assar Andersson Broddetorp. Vindskivorna har tjärats innan det var dags för Stefan Andersson Broddetorp att komma och lägga vasstaket. Som vanligt är det imponerande att följa en skicklig hantverkares arbete. Takbeläggningen av vass är jämn som ett salsgolv. I mitten av september var torv och taklök på plats på nocken. Under denna period har 15 personer gjort sammanlagt 59 arbetspass.

Höstagillet 2008
Knôkafullt i Bygdegården för att trivas och umgås men också för att prata allvar den 8 nov. Kvällen inleddes med att Gehörspelarna; Anders Johansson, Diter Patzschke och Rune Andersson underhöll. I höstkvällen smakade den varma potatissoppan gott, se recept här på hemsidan. Sedan lyssnade vi på Gehörspelarna igen innan det var dags för kaffe med äppelkaka och vaniljsås. Tack till Barbro, Berit och Inez för det goda.
Ranstadsverkets historia var en huvudpunkt under kvällen. Filmen – Skiffern i Ranstad – Hot eller Hopp – visade avsnitt från driften och skifferhanteringen vid Ranstadsverket i slutet av 1960 talet och en del om utbyggnadsplaner och återställning av mark. 
Ranstadsverkets lokala historia har aldrig skrivits ned. Därför beslutade mötet att anordna en studiecirkel om Ranstadsverkets historia från 1955- 1969. 

Studiecirkel
Den 25/11 var det studieupptakt i Bygdegården. Intresset är så stort att det blir två cirklar.

Julgran
Lördagen den 6/12 var vi ett 10-tal medlemmar som gav oss ut i ett vackert vinterlandskap på Billingen för att hämta julgranen till kyrkans parkeringsplats.
Årets gran har skänkts av familjen Eva och Michael Kihlström, Hjo från deras fastighet vid Svaneberg. Tack för den fina granen. Eva säger på sin blogg ”att det känns riktigt hedrande att ni valde den att ställa på kyrkbacken”. Tack till Barbro Bood som bjöd arbetslaget på förmiddagskaffe i Höksås.  

Tomten
Äntligen kom han då -Tomten- till Emmes stuga på lördag eftermiddag, krokig och böjd vandrande efter den gamla vägen. Stämningen var julkortslik med snö kring den lilla röda ryggåsstugan. Marschaller lyste upp ute och stearinsljus inne i den lite gråkalla decemberkvällen. 
Tomten som senast varit sedd i trakterna kring Faldreven mötte ett 30-tal barn som ivrigt presenterade sina önskelistor. Tomten var snäll tog emot listorna, pratade med barnen om den kommande julen och delade ut godis till alla barn. Lite snuvig var han och nös ljudligt, däremellan var han också lite sprallig för en råtta som bodde i hans stora träsko kittlade tomten under foten. Vi hoppas att tomten blir frisk till julafton. Ett litet paket fick även tomten med sig innan han drog vidare till trakterna av Bolum och Broddetorp. Han kommer säkert tillbaka på julafton eftersom han rör sig runt berget.
De vuxna gick inte lottlösa heller utan blev bjudna på glögg och pepparkaka eller vann en julskinka som Ann-Christin Andersson, Bossgårdens Kvarn. Barnen fick varm korv. Vi i Hembygdsföreningen gläder oss åt den stora uppslutningen. 

Till sist vill jag som ordförande i Häggums Hembygdsförening tacka alla för 2008; medlemmar som arbetat med olika uppgifter och besökare som gjort arbetet meningsfullt.

Jag önskar alla en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *