ÅrsmöteFöreningens tillställningar

Årsmöte 2014

Den 8 mars hade Häggums Hembygdsförening årsmöte i bygdegården. Drygt 40-talet personer infann sig vilket var glädjande nog fler än vad som brukar komma. 
Första programpunkten var årsmötesförhandlingarna och därefter följde kaffeservering med semla.
Efter lite småprat vid kaffeborden var det dags för Anton Lundell att visa bilder från Dalarna Femund Forkörarförenings resa med häst och släde till Röros i Norge. 
Denna förening bildades för att bevara och dokumentera forkörarkulturen i Norden. Innan det fanns vägar var det bara på vintern man kunde frakta varor. Frusna sjöar och myrar utnyttjades för att komma fram till städer och markander.
Man startade färden från Lomviksgården , föreningen Färdasgård som ligger vid sjön Flöjtingen nära svensk/norska gränsen i norra Dalarna för att ta sig med häst och släde till markanden i Röros, en sträcka på c:a 12 mil enkel resa. Röros marknad startade 1854 och är en stor folkfest med c:a 80.000 besökare varje år.
I årets resa som gick i februari ingick 11 ekipage med häst och släde och däribland Anton med sin häst Molly. Vi fick se många vackra bilder från den något strapatsrika färden både i snöstorm och strålande solsken. Färden gick till stor del över sjöar och myrar och på grund av det milda vädret hade det på en del ställen bildats vatten i snön vilket gjorde att det blev tungt för hästarna att ta sig fram. Dagsetapperna var två till tre mil och man gjorde flera stopp för att ge hästarna mat och vatten. Stämningen såg ut att vara bra för vid varje matuppehåll kom dragspelet fram och man sjöng och ibland till och med dansade man.
Anton visade också bilder från föreningens sommartur med häst och vagn som gick i trakterna runt Leksand. Den turen gick i strålande sommarväder med korta dagsetapper och hade en mer social funktion. I den här turen ingick en dag med lieslåtter. Vi fick också se bilder från invigningen av de nyrenoverade kyrkstallarna i Rättvik där föreningen deltog.
Vi tackar Anton för ett mycket intressant och innehållsrikt program.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.