Föreningens tillställningarNationaldagsfirande

Nationaldagen 2008

Nationaldagen med firande i Häggum blev en sagolik dag. Två par med fyra ungdomar från Häggums församling vigdes och det är nog hundra år sedan det hände senast. Sommarvärmen var nästan övermäktig men över 400 personer som deltog i firande och bjudningar.

Nationaldagsfirandet vid Gamla Prästgården inleddes med att scouterna i Häggums UV-kår bar in och hissade flaggorna. Ungdomarna svarade också för fanvakten i kyrkan. När Gunilla Christiansson som höll i trådarna under firandet tackade ungdomarna bad hon dom tänka på att om dom gör en resa i livet kan man få komma tillbaka och berätta.

Därmed skapade hon en övergång till att hälsa Magnus Kindbom välkommen som högtidstalare. Han har gjort en sådan resa, från att vara fanvakt för 30 år sedan höll han i år högtidstalet. Magnus Kindbom är i dag stabschef i Jordbruksdepartementet.

Han konstaterade inledningsvis att om man är trygg i sin historia, identitet och kultur så vågar man möta det nya med nyfikenhet och öppenhet i stället för rädsla och trångsyn. För mig har de internationella frågorna varit viktiga och grunden för det intresset har jag med mig från Häggum.

Två saker ville han lyfta upp. För det första Söndagsskolan och UV som fortfarande finns kvar och han hoppades att de barn och ungdomar som går där i dag också får med sig trygghet och kunskap samt nyfikenhet och öppenhet på vad som finns utanför våra gränser.

För det andra när han var med och arrangerade vårpromenader i Häggum med start vid kyrkan så gick halva startavgiften till CUF:s solidaritetsfond. På en affisch som manade till stöd för befrielsekampen och kampen mot apartheid i södra Afrika fanns bilder av Nelson Mandela, Sydafrika och Sam Nujoma, Namibia. Magnus Kindbom påpekade att det känns märkligt att ha gjort resan från grusplanen utanför Häggums kyrka till att möta dem båda. Stått intill Nelson Mandela och varit hembjuden på middag hos Sam Nujoma i hans föräldrahem i halvöknen i norra Namibia.

Mötet med Sam Nujoma skedde i samband med att han överlämnade en jordbruksskola till Namibiska staten. Skolan byggd med bl.a. pengar som samlades in vid våra vårpromenader.

Resorna i Södra Afrika har påverkat mig mycket inte minst när man reflekterar över vad vi firar i dag på Nationaldagen. Att vi lever i ett fritt land där vi får tänka, tycka och säga vad vi vill. Vi tar det för självklart med i Namibia mötte jag ungdomar som för vilka demokrati var något man fått kämpa för med risk för livet. Högtidstalet avslutades med ett fyrfaldig leve för Sverige och den svenska fanan.

Firandet i övrigt innehöll medverkan av Häggums kyrkokör under ledning av kantor Gull-Britt Pettersson. Skövde Folkdansgille medverkade med ett antal danser innan det var dags för kaffe med hembakt bröd och en stund samvaro på den vackra plats som är trädgården kring Gamla Prästgården. Ett stort antalbrödkakor bakade på i ”ommen” i Gamla Prästgården såldes under kvällen.

Bakom UV-fanan marscherade sedan en stor skara till kyrkklockornas klang in i kyrkan för att delta i andakten som leddes kh Kjell Knutas och även här medverkade kyrkokören.

När flaggorna hade halats var det dags att ta upp en gammal tradition i Häggum. Närmare hundratalet personer gick först till Bygdegården för att ”ropa ut” brudparet Anna Nordberg och Johan Vilsson, Solliden och sedan vidare till Ängslyckan för att ”ropa ut” Mimmi och Christer Bragd. På båda ställena utbringades fyrfaldiga leven, det sjöngs och hölls tal. Från Hembygdsföreningen överlämnades brödkakor, bakade på stenhällen i Gamla Prästgården, som symbol för att man lovat varandra att dela livet i framtiden. De kraftiga saluter, med några rejäla dynamitsalvor, som traditionellt avfyrades förr, fick avstås grund av brandrisken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.