Föreningens tillställningar

Gamla dokument berättar om Häggums by

På en blåsig, men övrigt fin, lördagseftermiddag samlades ett 30-tal personer från Häggum och även Bolum för att lyssna på Bo Olsbos forskning om Häggums gamla by innan storskiftet 1855 och den gamla kyrkan. Bo Olsbo och Bengt Kindbom berättade, medans vi vandrade genom byn, om gårdarnas placering innan skiftet. Det var endast ett fåtal gårdar som låg kvar på sin ursprungliga plats. Vi fick många förklaringar till gårdarnas nuvarande namn.

Vandringen avslutades vid kyrkan där en modell av den gamla kyrkan satts upp. Den var liten och med sina metertjocka väggar måste det ha varit väldigt trångt vid högmässan. På den tiden uppgick Häggums invånarantal till över 700. Bo lade fram sina teorier om att kyrkan borde ha byggts av en engelsk byggmästare, då den såg exakt ut som medeltidskyrkorna i England. Även placeringen i förhållande till Bosgården tyder på detta. På bilden nedan visas Gustaf Brusewitz teckning av kyrkan från 1861, året innan den revs och den nuvarande kyrkan byggdes.

Efter denna mycket intressanta berättelse var det fikapaus vid Gamla Prästgården.

Efter fikapausen tog Bengt Kindbom över och visade den gamla kyrkogårdens placering och guidade runt bland de gamla gravarna och berättade olika episoder ur personernas liv. Efter rundvandringen fick de som ville följa med upp i kyrktornet och lyssna på böneringningen. Bengt visade sedan den gamla altarduken, predikstolen och dopfunten i massiv sten från gamla kyrkan. Den nya altartavlan bär samma inskriptioner som den gamla. I sakristian visades den gamla kistan med sina tre lås där kyrksilvret en gång förvarades. 

Samlingen avslutades med helgmålsbön i Häggums kyrka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *